Samhain – Keltisch Nieuwjaar

Samhain  – Conceptie wordt creatie

Het nieuwe natuurlijke jaar begint volgens de Kelten in het donkere gedeelte van het jaar. De natuurkalender heeft haar einde en daarmee een nieuw begin bereikt. Het natuurlijk wiel van het jaar is rond. Alles in het ‘natuurlijke’ leven is voorbij gekomen van; groei, bloei, oogsten en transformeren tot het NU.

Het ultieme niets, stil, leeg, af, klaar.

Hoe is dat bij jou als mens?

Wat herken je bij jezelf momenteel heel sterk?

Durf jij je donkerte toe te laten, mag het er zijn voor je?

Het donkere gedeelte in het jaar is heel erg belangrijk, dit is nodig om de levensvonk vanuit de aarde opnieuw te kunnen laten ontstaan.

Dit is de conceptie van onze levenscreatie zij kan enkel vanuit verlangen in stilte en vanuit de donkerte geboren worden. Kwetsbaar maar zo krachtig.

Samhain is een maanfeest. Tijdens de volle maan in het teken Schorpioen dit is meestal begin november. Dit feest kent 3 belangrijke aspecten verdeelt over 3 dagen tijdens de volle maan.

  • Dag 1 stond in het teken van het afsluiten van het vorige jaar. Je toont niet alleen je dankbaarheid maar je kunt ook iets offeren. Bijvoorbeeld salie of op een andere manier. Je bent dankbaar voor de geleerde levenslessen van afgelopen jaar.
  • Op dag 2 worden alle overledenen, onze voorouders, geëerd. Gedurende deze periode zijn de ‘sluiers’ met de andere wereld heel dun en is contact maken daarom met je dierbare overledenen heel gemakkelijk.
  • Wanneer je afscheid hebt genomen van het oude.. dan pas is er een schone lei om het nieuwe te verwelkomen dit gebeurde dan op de derde dag.

Het schone en het nieuwe en daarmee onbekende werd dan eindelijk vol verwachting onthaalt. Er was nu werkelijk een schone lei. Het nieuwe jaar kan beginnen.

Rond het kampvuur werden toekomstige en spannende verhalen vertelt die je maar al te graag wilde geloven. Het waren verhalen die letterlijk doorverteld werden voor het nageslacht. Deze verhalen gaven inzicht, moed en focus in waar je naar toe wilde of moest.

Brandende lichtjes overal geven hoop en dat er diep van binnen bij de mensen een stil verlangen is .. maar het licht was ook een kompas voor de nieuwe levensreis..

Het geeft je vertrouwen om je hart weer te kunnen volgen deze is tenslotte verbonden met je ziel.

Wat sluit jij af dit jaar?

Wat is klaar en mag je loslaten?

Welke levenslessen neem je mee naar het nieuwe jaar?

Wie in het bijzonder eer/herdenk jij?

Geef jezelf de ruimte om stil te worden. Dit kan best een tijdje duren.

Daal af diep naar binnen in jezelf. Wat ligt daar op jou te wachten?

Welk verlangen heb jij voor je nieuwe jaar?

Wanneer jij behoefte hebt aan een Samhain theemomentje ? Gewoon hier bij mij?

Ik bied je een luisterend oor, een open hart en een verwarmend kopje thee? Ik ben er voor jou. Gewoon vrijblijvend.

Bel of mail mij.

Meld je aan voor een theemoment met mij

Hartelijke groet,

Karin

Lees meer blogs

Ga naar de bovenkant