Midwinter – Yule

Beleef de winterzonnewende zoals ze van oudsher gebruikt werd. Rond 21 december zijn er de twaalf midwinternachten en deze staan in het teken van loslaten, zuiveren en herstellen voor dat het nieuwe licht in ons weer kan groeien. Ik heb dan een paar mooie rituelen voor je om te doen de komende tijd.

Op 21 december is het de langste nacht, de zon bereikt zijn laagste stand. De winterzonnewende is dan een feit. Na deze nacht zullen de dagen langzaamaan weer lengen. Meer licht betekende vroeger meer zonnekracht en warmte, langere groeitijd voor de gewassen en dat moest gevierd worden.

In twaalf dagen, zes dagen vóór en zes dagen ná de wende. Elke nacht staat voor een maand in het nieuwe jaar. Dit Germaanse Joelfeest was van oudsher een feest van lekker eten, versieringen en vredesvuren. Joel of Yule betekent ‘spreuk’ of ‘bezwering’, de 12 midwinternachten beginnen van 20 tot en met 31 december en zijn betoverend omdat ze in het ‘niemands-tijd’ afspelen. Een overgangstijd naar een nieuwe dimensie, een ideale periode om ballast van afgelopen jaar los te laten en nieuwe intenties neer te zetten voor het nieuwe jaar.

De elementen kunnen je begeleiders zijn tijdens deze midwinternachten.

Het element vuur is hierbij onmisbaar want ze staat voor het terugkerend licht. Traditioneel tijdens de Joeldagen werd een groot blok hout afgezaagd en ceremonieel aangestoken met het houtblok van vorig jaar. Het zou de familie beschermen tegen kwade invloeden van buitenaf.

Het blok bleef 12 dagen branden zodat de transformerende kracht van het vuur getuige kon zijn van de hele periode. Dit ritueel kun je ook doen met een kaars. Maak de kaars persoonlijk door er je wens of intentie in te kerven. Wrijf de kaars in met wat olie en strooi kaneelpoeder er over heen en veeg schoon. Het woord is hiermee goed zichtbaar – kaneel biedt tegelijk een warme geur en schenkt bescherming en trekt welvaart aan. Brand de kaars de komende 12 dagen om zo je wens kracht bij te zetten.

Midwinter is een mooi moment om de aarde te bedanken voor alles wat ze je biedt. Dat kun je doen met een altaar in de tuin, op het balkon of zomaar in de vrije natuur bij een boom die je mooi vindt. Gebruik om je altaar aan te kleden natuurlijke materialen als: mooie stenen, gedroogde bloemen of fruit, leg er wat voor jou past op, of plaats een mooi beeldje van een engel of natuurwezentje erbij. Je kunt het afmaken met wierook van witte salie of gebruik etherische olie druppels.

Omdat de sluiers tussen hemel en aarde in deze periode zo dun zijn is het makkelijker om contact te hebben met de elfen en natuurwezens. Ze vinden het leuk wanneer je je tuin of balkon aantrekkelijk voor ze maakt met planten, kristallen en versieringen, ze zijn erg gek op alles wat blinkt, glanst of wat schittert in het zonlicht. Ze reageren ook op klanken. Als je belletjes in je tuin hangt om natuurspirits aan te trekken dan verandert je tuin in een magische helende plek. Want hang je een lint met belletjes aan je deur dan weten de lagere energieën dat ze in jouw huis niet welkom zijn.

In deze dagen komt jouw wereld even tot stilstand en tot een nieuw bewustzijn. Even geen werk, laat de boel de boel. Ga genieten van het ultieme niets doen, het ont-moeten. Aandacht naar binnen gericht. Vanuit stilte en rust krijgen jouw emoties en gevoelens alle aandacht die het nodig heeft. Maak een lekker kopje thee voor jezelf en mijmer over wat was, wat is en voor wat komen gaat. Just be!

Met deze 12 dagen breng je een heel proces in beweging en maakt het iets moois in je wakker, het komt aan het licht. Je kunt deze periode wijden aan een speciaal thema of aan een levensvraag die je momenteel bezighoudt. Laat inspiratie en creativiteit jouw innerlijk licht weer aansteken. Zodat je helemaal los komt van wat oud is en van wat klaar is en ga vol verwachting en vol mooie intenties het nieuwe jaar in!

Heb een mooi Joelfeest!

P.S. Ik ben begonnen om mijn levensverhaal creatief tot uiting te brengen in een sprookjesboek. Ik neem je stap voor stap mee.

Meld je aan voor een theemoment met mij

Hartelijke groet,

Karin

Hulst heerser van het donker

Lees meer blogs

Ga naar de bovenkant