Mabon – Herfstkeerpunt

Keltische Mythologie
Mabon is een Keltische viering. Een dankbaarheidsviering aan de aarde.
Mabon wordt ook wel ‘Mabon ap Modron’ genoemd. Mabon, zoon van Modron, de moeder. Modron was volgens de Keltische mythologie een goddelijke moeder ofwel een moedergodin, moederaarde. Ze was een vruchtbaarheids- en oogstgodin.

In de Mabinogion (een verzameling prozaverhalen uit middeleeuwse Welshe manuscripten) vertelt het originele verhaal van Mabon.
Drie dagen na zijn geboorte werd Mabon ontvoerd, weggehaald bij zijn moeder. Het was niet duidelijk of hij nog leefde of dood was maar hij werd vergeten.
Vele jaren later onder andere door de hulp van een oude wijze zalm, werd Mabon teruggevonden en bevrijd uit de gevangenis. Hij was toen de oudste mens op aarde.

Dit verhaal is universeel en symbolisch voor de cyclus van de vegetatie god: hij wordt in de herfst geoogst (de jonge Mabon die wordt weggehaald bij de moeder), apart gelegd (iedereen in Ierland is hem vergeten), in de aarde gezaaid (in de gevangenis of in de moederschoot gezet) en als hij vol kracht en wijsheid is volgroeid (de oude Mabon), kan het nieuwe zaad weer worden geoogst en begint deze cyclus opnieuw.

Na de herfstequinox neemt de zonnekracht nog duidelijker af en ook de jonge Mabon verdwijnt al snel na de oogsttijd. Maar het is een tijdelijke terugtrekking die na een tijd van rust zal leiden tot nieuw licht en nieuw leven.

Deze zonnebloem staat voor zonnekracht, ze biedt nog voeding voor de bijen en vlinders. Haar oogst is zoet.

Kijk waar jij staat in het wiel van de natuurkalender

Eik en Hulst, de twee natuurheersers van dit moment 

Stel je voor dat je op een open plek in een bos bent. Maak daar eens contact met de twee natuurheersers van dit moment namelijk die van de Eik en de Hulst.

Met welke boom heb jij het meeste? Deze twee heersers vechten om de macht wanneer het jaarwiel draait tijdens de equinox.
• Op de winterzonnewende 21 december (Yule) wint de Eik koning die dan heerst tot aan midzomer 21 juni (Litha).
• Op dit moment in de tijd keert de Hulst koning terug en wint de strijd! Het gevecht vind plaats op de equinoxen(dan staat de zon loodrecht op de evenaar).
• De verliezende heerser rust de volgende 6 maanden uit om zijn wonden te verzorgen en weer op kracht te komen tot de tijd komt dat hij weer mag regeren.
*Wat roepen deze twee heersers bij je op?
*Welke emoties mag jij komende tijd gaan verzorgen?
*Wat heb jij nu nodig om weer op krachten te komen?
* Wat is jouw oogst?
* Overvloed betekent dankbaarheid en dat je gul jouw oogst kunt delen met je dierbaren.

Equinox is het kenmerk dat de tijdsduur tussen dag en nacht overal op aarde even lang is. Deze equinox geeft de balans aan tussen binnen en buiten, intern en extern, licht en donker, uiterlijk en innerlijk, verstand en intuïtie, onbewust en bewust, mannelijk en vrouwelijk, dood en nieuw leven. Dat alles in balans komt is in deze tijd erg belangrijk.

De 2 heersers

Meld je dit najaar nog aan voor een innerlijke meditatieve reis. Schrijf je nu in voor 6 oktober 2021

Meditatieve Innerlijke Reizen
Voor ontspanning, rust, inspiratie en bewustzijn

Tijdens zo’n reis ga je diep in contact met jezelf. Iedereen kan mediteren, door je te ontspannen en te volgen wat komt worden je gedachten zacht en gaan als wolkjes aan je voorbij. Je komt dan steeds dieper in contact met wat er van binnen op jouw aandacht ligt te wachten. Je gaat naar binnen toe. Fysiek wordt voelbaar en binnenin ligt jouw bron met jouw hart en deze is de poort om toegang te krijgen tot je antwoorden, je verlangens, je levensdoelen.

Weerstand is eigenlijk een reactie van het ego, van waarom zou je naar binnen willen? Wanneer je het juist wel doet en in aanvaarding en acceptatie komt dan zal de weerstand verdwijnen en kom je werkelijk thuis, in jouw binnentuin. Daar is het licht, stil en vrij. Daar kun je even uitrusten en gewoon zijn. Vragen en antwoorden worden hier uitgewisseld met jezelf vanuit onvoorwaardelijke liefde. Vanuit dit contact scan je zo van binnenuit wat jij NU nodig hebt.

Omdat je samen bent in een kleine groep vrouwen, elkaar misschien niet eens kent,  ontstaat er als vanzelf een prachtige verbinding met elkaar. Omdat iedereen bij zichzelf blijft op dat moment is er tegelijkertijd ruimte voor iedereen. Zo wordt bewust samen Zijn onbewust samen Zijn. De gezamenlijke trilling van alle vrouwen maakt dat de energie elkaar versterkt, ondersteund, verzorgd en een bedding geeft om gewoon jezelf te kunnen zijn. Je wordt omringd door je lieve zusters en daarin herken je elkaar altijd.

Wil je het een beleven dat kan nog op 6 oktober 2021. Via de button kun je je direct aanmelden. Het is echt een cadeautje voor jezelf.

Meld je aan voor deze meditatiesessie
Innerlijke reis

Fijne Mabonviering gewenst.

Hartelijke groet,

Karin

Lees meer blogs

Ga naar de bovenkant